Historie

Sortebrødre kirke er oprindeligt en klosterkirke, bygget af dominikanermunke i første halvdel af 12-tallet.

Klosterbygningerne blev revet ned i forbindelse med reformationen i Viborg i 1529, men kirkebygningen er bevaret. Sandsynligvis vil en del af det oprindelige byggemateriale fra klosteret kunne genfindes i bygninger rundt omkring i byen.

Kirkens oprindelige navn er "Sortebrødre kirke", men i en periode fra 1726 og frem til 2004 kaldtes kirken "Søndre sogns Kirke", idet biskop Trellund syntes, at navnet "Sortebrødre kirke" var for katolsk.

I forbindelse med den seneste store istandsættelse af kirke - 2000-2004 - besluttede menighedsrådet at ansøge om at lade kirken få sit oprindelige navn tilbage.

Kirkens nuværende interiør er kommet til efter den store bybrand i Viborg i 1726, hvor en stor del af Viborg by brændte ned til grunden. Også Sortebrødre kirke var omfattet af branden og kirkens inventar led så stor skade, at det efterfølgende måtte udskiftes.